Vårt nye medlem i Dalakopa

Vårt nye medlem i Dalakopa

Dalakopa har fått nytt medlem!!

Som sikkert mange allerede har registrert, så har vår alltid tilstedeværende stand in’ gjennom mange år Torill Aasegg nå blitt med Dalakopa som fast medlem fra 2016 🙂
Hun har vært «Reservekopen» i flere år, og kan vårt reportuar til fingerspissene. Som sikkert også mange vet, så tilbringer vår «nestor» Thore halve året i Thailand, og det er godt å ha en solid ertsatning når han ikke kan være tilstede, i tillegg til at hun komplementerer gruppa som solid på både 1.stemmespill og stemmespill er hun også er meget dyktig på nyckelharpe og god på arrangering, og så er hun en svært god venn <3

Det første bildet vi kan finne av Dalakopa og Torill sammen er fra middagsdansen under Rørosmartnan i 1996, men hun var med oss før den tid også. På bildet fra 1996 var hun ikke «tiltrodd» mikrofon enda 🙂

Hun vokste opp i et hjem med mye musikk og begynte å spille piano allerede i 4-5-årsalderen. Senere ble det både fele, klarinett, fløyter, torader, gitar og nyckelharpe, men etter hvert var det to instrumenter som utkrystalliserte seg; nemlig fela og nyckelharpa. Hun er utdannet utøvende folkemusiker ved Ole Bull Akademiet på Voss.

Torill har siden 10-årsalderen spilt tradisjonsmusikk, og etter hvert ble det musikken langs Trøndelagskysten hun konsentrerte seg om. Dette området var et av de ”hvite hullene” på folkemusikk-kartet i Norge, så det var med en god porsjon trøndersk stahet hun gikk på med krum hals for å lete fram den lokale musikken. God drahjelp fikk hun av faren Knut Olav Aasegg, som selv spilte fele og allerede hadde fotfeste i tradisjonemusikken på Fosen. Etter mange timer i arkiver og etter mange timer i bil for å besøke eldre spellmenn, enker og etterkommere sitter hun nå på et rikholdig arkiv med musikk fra kyststrøkene i Sør-Trøndelag. Smakebiter fra dette arkivet ble offentliggjort da Torill i 2000 ga ut CD’en ”Ytre strøk – tradisjonsmusikk fra Fosen”, hvor hun selv spiller fele. Sommeren 2015 var Torill sterkt medvirkende på en ny CD-utgivelse. Denne gang en dobbel-CD med komposisjoner av spellmannen Jakob Aksel Vingsand fra Osen/Leinstrand. I tillegg til å spille på de aller fleste slåttene på denne utgivelsen, har hun også arrangert de fleste låtene.

Da Torill var 11 år deltok hun i sin første konkurranse som soloutøver på fele. Etter det har det blitt mange konkurranser og resultatene har vært gode. Hun ble norgesmester i 1990 (juniorklassen), 1997, 2000 og 2001, distriktsmester i 1989 (Junior) og 1999, og hun ble Trøndelagsmester i 1995, 1998, 1999, 2002, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012 og 2015. I tillegg har hun flere topplasseringer i flere mindre konkurranser. Torill ble i 2010 Nordisk mester i Folkemusikk sammen med Mukampen Spelemannslag under Nordisk mesterskap i Sälen i Sverige.

Torill fikk nylig tildelt Trøndersk Folkemusikkpris for 2016 for sitt arbeid for og med folkemusikken gjennom mange år 🙂

Da Torill var 14 år var hun med på Babylon International Culture Festival 1988 i Bagdad i Irak. Etter det har hun spillt i USA , i Irland, Tyskland, Tsjekkoslovakia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Jomfru-øyene, Puerto Rico, Skottland, Russland, Japan og flere ganger i Sverige. I 1992 reiste hun til Florida i USA, hvor hun jobbet et år som entertainer i den norske paviljongen på EPCOT-senteret, Walt Disney World. I tillegg har Torill spilt i utallige brylluper, konferranser, utstillinger, teateroppsettinger og konserter av ulike slag. F.eks: Åpninga av Paralympics på Lillehammer i 1994, OL-musiker på flere av arenaene under OL på Lillehammer, 1000-års-jubileet for Leiv Ericssons oppdagelse av USA, i Washington DC., og fire oppsettinger på Trøndelag Teater. Det kan vel også nevnes at Torill medvirker på 9 CD-utgivelser og hun har i tillegg reist på 10 skolekonsert-turnéer for Rikskonsertene i tida 1995-2007.

Torill er i dag bosatt på Byneset utenfor Trondheim, sammen med sine to sønner. Hun er leder i Trøndelag Folkemusikklag og er i tillegg sterkt interessert i lokalhistorie og slektsgransking.

Vi andre Dalakoper ønsker deg hjertelig velkommen som en ekte «Dalakop» Torill – Vi gleder oss til mye samspill i årene som kommer!


Stengt for kommentarer.